Estrès i vida....suggeriments



Avui us vull fer uns suggeriments que podeu aplicar en el vostre dia a dia i que faciliten la reducció de l’estrès. Alguns son obvis, però tenim tendència a oblidar-nos quan ens sentim desbordats. Us animo a que pengeu aquesta llista en algun lloc visible i que de tant en tant repasseu si us esteu cuidant o descuidant.

 
- Alimentació equilibrada: som el que mengem. Penseu que una amanida o una fruita també és menjar ràpid. Us recomano que us prepareu vàries coses i les tingueu a mà a la nevera (pures de verdures, pasta bullida, verdures al forn, patata bullida, arròs integral, hummus, crema d'alberginia, amanides, gazpacho....). 

- Exercici físic moderat, com pot ser passejar una hora al dia. Aprofitem que ha arribat el bon temps per entrar en contacte amb la natura. 

- Dormir, descansar les hores que necessites. Un consell, si et fiques al llit i no pots dormir, surt de llit. Ves a prendre una infusió, donat una dutxa calenta (o ben fresqueta), ves a llegir al sofà, surt a la terrassa a sentir la brisa, posat música relaxant, fes uns estiraments suaus....

- Viure en el present. Fes el que estàs fent de forma conscient a cada moment. On està el teu cap i la teva ànima quan cuines?
I quan condueixes? I quan jugues amb els teus fills? I mentre sopes amb la teva parella? I mentre llegeixes? I mentre fas l’amor?
T'animo a jugar i quan te n'adonis que has fugit del present, dir-te: Ara me n'adono de.....
I fixar-te en el que pots percebre amb els sentits (veure, escoltar, olorar, tocar...).
Fixar-te en el que sents dins del teu cos (un malestar al genoll, papallones a l'estomac, soroll de tripes....).
I en el que passa al teu cap, els teus pensaments, aquest mon de fantasia que el fem nostra, com si nosaltres fóssim tot allò que passa pel nostra cap. Prenc consciència, i ho deixo marxar i segueixo amb una altra cosa del meu present. 

- Expressar les teves necessitats i emocions de forma sana. Pren consciència del que sents, pren consciència del que necessites i orientat a aconseguir-ho. Necessites una abraçada? Demana-la. Necessites parlar amb aquella persona? Truca-la. Necessites riure? Riu.
No esperis que l'altra t'ho doni. Demana-ho. 

- Establiment de prioritats, pas a pas. No podem fer-ho tot a la vegada.
Si tens la sensació de tenir moltes coses a fer, t'aconsello que et facis una llista. Primer treu fora de tu les veus que et repeteixen el que has de fer i et senyalen amb el dit. 
Estableix una prioritat en els elements d'aquesta llista. No pots fer dues coses a l'hora, així que decideix. 
Una vegada tens la llista posa-la a un lloc que estigui a la vista, però no invasiu (no la pengis al mirall del lavabo!).
I ara ves fent i tatxant cada element de la mateixa. 

- Tècniques de relaxació i respiració. Meditació. Internet està ple de vídeos que us poden ajudar.

- Tocar i escoltar música, ballar-la, cantar-la.

- Fes coses que t’agradin, mínim, cada dia una. Al final del dia, fes un repàs de quines coses del dia d’avui tan fet sentir feliç i relaxada, t'ajudarà a anar a dormir amb més serenitat. 

- Respectat: digues sí o no quan realment vulguis dir sí o no.
Avui és un bon dia per començar a respectar aquesta norma. Dir que no, no és ser egoista. Dir que no és respectar-te a tu mateix. 

Olga Pérez 

Psicòloga i terapeuta gestalt
N. col. 15120

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Respiració Ha

Tierra

Propuestas de actividades