Estrès i vida





L'estrès és un símptoma. Una sensació de tensió física i emocional que apareix quan la persona es troba davant de situacions que valora com a immanejables. És una sensació subjectiva. Depèn de la situació que se'm presenta (o el cúmul de situacions) i la valoració personal que faig sobre si disposo o no dels recursos per afrontar-la. 
És una reacció del cos davant una situació que vivim com amenaçant. Aquesta reacció ens permet donar o buscar una resposta que comportarà la disminució de l'activació corporal (vasoconstricció, taquicàrdia, taquipena, segregació de cortisol, adrenalina i augment de glucosa, entre d'altres). 
Què ocorre si davant de la situació que visc com a estressant no faig res o dono respostes que no ajuden a resoldre-la? Aquesta activació corporal es manté amb les conseqüències nocives que comporta (trombosis, depressió, trastorns d'ansietat, inmunodepressió, obesitat, pèrdua del cabell, acne, alteracions en la menstruació, insomni, disminució de la fertilitat, avortaments espontanis i malalties cardíaques, entre d'altres). 


Davant d’una situació d’estrès podem donar vàries respostes. Unes son anomenades passives com es menjar, fumar, beure, esperar un miracle, deixar passar el temps o evitar persones o situacions. I altres son les anomenades actives, que podrien ser parlar amb un professional, informar-se del problema, pensar possibles solucions, fer un pla d’acció o parlar amb familiars i amics.  L’afrontament que afavoreix el canvi i la resolució de problemes és l’actiu. 
 
Avui us vull fer uns suggeriments que podeu aplicar en el vostre dia a dia i que faciliten la reducció de l’estrès. Alguns son obvis, però tenim tendència a oblidar-nos quan ens sentim desbordats. Us animo a que pengeu aquesta llista en algun lloc visible i que de tant en tant repasseu si us esteu cuidant o descuidant. 

-          Alimentació equilibrada: som el que mengem. Penseu que una amanida o una fruita també és menjar ràpid.
-          Exercici físic moderat, com pot ser passejar una hora al dia.
-          Dormir, descansar les hores que necessites.
-          Viure en el present. Fes el que estàs fent de forma conscient a cada moment. On està el teu cap i la teva ànima quan cuines? I quan condueixes? I quan jugues amb els teus fills? I mentre sopes amb la teva parella? I mentre llegeixes? I mentre fas l’amor?
-          Expressar les teves  necessitats i emocions de forma sana. Pren consciència del que sents, pren consciència del que necessites i orientat a aconseguir-ho. Necessites una abraçada? Demana-la. Necessites parlar amb aquella persona? Truca-la. Necessites riure? Riu.
-          Establiment de prioritats, pas a pas. No podem fer-ho tot a la vegada.
-          Tècniques de relaxació i respiració. Meditació. Internet està ple de vídeos que us poden ajudar.
-          Tocar i escoltar música, ballar-la, cantar-la.
-          Fes coses que t’agradin, mínim, cada dia una. Al final del dia, fes un repàs de quines coses del dia d’avui tan fet sentir feliç i relaxada.
-          Respectat: digues sí o no quan realment vulguis dir sí o no.

Olga Pérez

Psicòloga i terapeuta gestalt
N. col. 15120

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Respiració Ha

Tierra

Propuestas de actividades