Els monstres en els malsons



Pixabay
Tal com us vaig prometre, avui us parlaré dels monstres que apareixen els malsons dels nens.

Davant d’una situació determinada, poden aparèixer en el nen uns sentiments que no pot assimilar. Aquests sentiments no assimilats es poden presentar com a monstres en els malsons i les històries dels nens.

Com treballem amb aquests monstres?

Tenim vàries opcions. Jo us parlaré d’una que podeu fer a casa.

Fer que el dibuixin i que ens parlin de la seva història. Com és diu. On viu. Que li agrada i no li agrada. A que té por el monstre. Que és el que li agrada i no li agrada al nen del monstre.

Una vegada coneixem el personatge (i tenim més informació sobre el que preocupa al nen), podem preguntar-li de quina forma aquest monstre li faria menys por.

Aquí tenim diferents vies.

Podem ridiculitzar el monstre. Per exemple, dibuixant-li un vestit de topus, una flor al cap, uns morros vermells...qualsevol cosa que se us acudeixi.  Després, li donem al nen la oportunitat de fer amb el dibuix el que desitgi: el podem  llençar, el podem trencar, el podem enviar per correu, se’l pot quedar....el que ell desitgi fer.

Podem buscar la criptonita del monstre. Que fa que el monstre perdi la seva força i el seu poder i passi a fer-se petit i controlable? Si es una cosa que existeix l’anem a buscar i si no existeix la podem crear amb el nen. Podem posar aquest material a sota del coixí de forma que el monstre no es pugi presentar mentre dormim.  En aquest cas, cal especificar amb el nen que amb la criptonita el monstre cada vegada es fa més petit i més petit i més petit fins que desapareix i ja no la necessita. Com el nen es qui coneix el monstre, li podem preguntar quants dies creu que ho necessitarà fins que el monstre desaparegui (així posem límit de temps a aquest recurs i no generem dependència).

Una altra opció es transformar el malson en una representació de teatre, com si estiguéssim jugant. Poden participar tots els de la família, amb disfresses i tot.  El nen té el control i dirigeix el joc, ja que es tracta del seu món de fantasia. Representem el son, i en aquesta ocasió, el nen és el personatge (superheroi) que acaba amb el monstre. Penseu que acabar amb el monstre pot anar de matar-lo, a que el monstre es transformi en un personatge positiu i es facin amics. Tot està permès. Una variant per nens és petits, és que els pares expliquin un conte acabant el somni de forma resolutiva i positiva. 

Olga Pérez

Psicòloga i terapeuta gestalt
N. col. 15120

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Respiració Ha

Tierra

Propuestas de actividades