Els malsons en els nens

Els malsons es presenten durant la fase REM de la son.  Es aquella fase on, si mires a una persona dormir, veuràs que se li mouen els ulls. El cos està paralitzat (fet que evita que comencem a executar les accions dels nostres somnis, entre d’altres)  i el cervell en màxima activitat (ja que és una fase de la son on s’integren aprenentatges i vivències).
Respecte els malsons es poden donar tres situacions: malsons esporàdics, malsons freqüentment, o un malson en concret que es repeteix. 

Pixabay

En el primer cas, tranquil·litzem el nen. Potser aquell dia ha viscut una situació que li ha costat de digerir. Amb el temps i a mida que es faci gran i adquireixi recursos personals aniran disminuint.

Per altra banda, en el segon i tercer cas, si que hauríem de sospitar que el nen està vivint un estat d’ansietat. Hi ha certs períodes a la primera infància que son susceptibles d’originar ansietat: l’etapa de l’ansietat per separació (8 mesos als 2 anys, aproximadament), l’etapa del control d’esfínters (dels 2 als 3 anys) i dels 3 als 6 anys, etapa que implica la detecció de sentiments ambivalents (com amor i ràbia envers un germà), se n’adonen dels seus impulsos i que a vegades no els poden controlar i l’inici de l’escolarització i els aprenentatges.   A més a més hi ha situacions que poden generar ansietat o augmentar-la si ja existia, com poden ser les discussions freqüents entre els pares, la malaltia greu d’un familiar, un canvi de residencia o la mort d’alguna persona propera.

Que podem fer si es donen malsons de forma freqüent?

Primer parlar amb els nens de la situació que s’està vivint. Els nens capten qualsevol cosa que es modifiqui a l’entorn i es munten històries al respecte per donar-li un sentit. A vegades aquestes històries son terrorífiques. Cal explicar de forma clara el que està passant i el que implica, donar espai al nen per tal que pugui preguntar dubtes i tranquil·litzar-lo al màxim sense enganyar-lo.

S’aconsella que abans d’anar a dormir l’ambient sigui el més relaxat possible, sense elements que el puguin espantar (pel·lícules, determinats contes....). Fins i tot podem destinar una estona a fer un massatge o una relaxació amb música suau.

Preguntar-li com li ha anat al dia i donar-li espai per tal que expliqui el que li ha passat i com s’ha sentit. Si es tracta d’una situació no resolta, es pot intentar buscar un parell de solucions entre els pares i el nen (el que no vol dir donar-li la solució directament, un altra dia parlarem d’aquest tema).

Breument parlarem de com treballar amb els monstres que apareixen en els malsons. 

Olga Pérez

Psicòloga i terapeuta gestalt
N. col. 15120 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Respiració Ha

Tierra

Propuestas de actividades